Så tar du hand om en förvildad katt

Infångandet
Fånga in katten »
Transportera katten »
Släppa ut katten »
Hur man går tillväga vid "tämjandet"
Om att tämja katter »
Att vänja två katter vid varandra »
Om rumsrenhet och rengöring
Om rumsrenhet »
Om rengöring »

En längre version som pdf hittar du här

Infångandet

Fånga in katten

Om du kan få tag på en fälla är det det enklaste. Ladda fällan med blötfoder/makrill i tomatsås och ställ lockbetet långt in i fällan. Se till att hålla fällan under uppsikt, det är mycket traumatiskt för katten att vara instängd.

Om en fälla inte går att få tag på går det också bra med en vanlig kattbur som man får rigga med ett snöre på luckan. Sen gäller det att vara snabb med att låsa buren så fort katten är inne. Enklast är att vara två när man gör detta, även bra att använda handskar.

Katten kan vara väldigt rädd och morra, fräsa och slänga sig mot dörren, släpp inte ut den hur den än beter sig! Täck över buren snarast möjligt. upp

Transportera katten

Givetvis skall transporten till nya hemmet/träningshemmet ske så snabbt som möjligt och det är bra att täcka över buren med en filt.

Det är viktigt att tänka på att katten efter att ha släppts ut ur buren inte bör fångas igen innan han/hon blivit tam. Alla traumatiska upplevelser försenar och försvårar tämjningen. Det är därför viktigt att om katten ska kastreras så se till att detta görs i samband med infångandet. upp

Släppa ut katten

Välj ett (gärna mörkt) rum som katten får stanna i, ställ in buren, öppna dörren och låt sedan katten vara och låt honom/henne gå ut ur buren när han/hon själv vill.

Ha mat- och vattenskål samt kattlåda redo. Det är viktigt att placera kattlådan så långt ifrån matskål respektive vattenskål som det går. Låt katten vara i rummet själv i minst fyra timmar. upp

Hur man går tillväga vid "tämjandet"

Om att tämja katter

Det är vanligt att katter gömmer sig så fort de har möjlighete och ibland kommer de inte ut på flera dagar. Ha inga fönster eller dörrar öppna, det är förvånande hur små glipor som krävs för att katten ska smita.

Det bästa tricket för att inte skrämma katten när den kommer ut är att totalt ignorera den. När du sedan börjar ta kontakt med den, var lugn, ha en mjuk röst och försök att inte titta direkt på katten för lång tid åt gången eftersom stirrande ses som ett hot i kattvärlden. Blinka gärna långsamt mot katten och gäspa tydligt, detta signalerar att du är vänligt sinnad.

När den egentliga tämjningen ska börja är det viktigt att aldrig gå fram till katten med avsikt att ta på honom/henne. Katter har väldigt väl utvecklad intuition och kommer att springa sin väg. I det här skedet vill katten inte ha kontakt, han/hon har inga erfarenheter som säger att en sådan kontakt skulle innebära något positivt.

Nyckelordet när det gäller tämjande av katten är tålamod. Det gäller att ta det långsamt, i kattens egen takt. Använd leksaker och matskål för att komma nära och stressa inte! Till slut kommer du att kunna bli kompis med katten och klappa den. upp

Att vänja två katter vid varandra

Tänk först och främst på att dina andra katter är vaccinerade om den nya katten skulle ha några sjukdomar.

Katterna behöver vänja sig vid varandras lukt innan de träffas, varför det är bra att ha dem åtskilda i början, gärna minst en vecka.

När de till slut möts brukar det urarta i slagsmål men detta är helt naturligt. Det är mycket viktigt att lämna katterna ifred när de träffas första gången. Det kan ta tid för dem att bli vänner ibland ända upp till en månad.

Det ser dock ofta värre ut än vad det är och det är lätt att ge upp. Gör inte det, det går nästan alltid att vänja två katter vid varandra, detta gäller oavsett om katterna är vuxna eller kattungar. Skillnaden är att det går snabbare med kattungar.

Ta det hela med ro. Katterna morrar, fräser och ylar. Det är möjligt att de ryker ihop men det är kortvarigt. En eller båda kommer att springa sin väg och så fortsätter de sitt ställningskrig. De kommer inte att döda varandra! Enda gången du ska ingripa är om slagsmålet blir riktigt allvarligt. Ryt då till och häll vatten över dem. Ta aldrig i katter som slåss.

Ett sätt att vänja katterna vid varandra är att ge dem mat tillsammans (ställ matskålarna en bit ifrån varandra). Det är också bra att klappa och kela med din tama katt så ofta som möjligt när den andra katten är i närheten.upp

Viktigt!

- Innan katten blivit helt tam ska du inte göra några försök att uppfostra honom/henne. En tillsägelse kan göra mer skada än nytta och förstöra det bräckliga förtroendet som börjat byggas upp. upp

Rumsrenhet och regöring

Om rumsrenhet

- Alla katter är rumsrena. Detta har de lärt av sin mamma och har de bara tillgång till kattlåda och inte behöver utsätta sig för "fara" när de går till lådan, kommer de att använda lådan eftersom den är det lämpligaste stället. Det är viktigt att se till att det inte finns andra lämpligare ställen som t.ex. stora blomkrukor som katten kan välja istället.

- Se till att katten har nära till lådan. Lådan kan sedan i takt med att katten blir mer tam flyttas till avsedd plats.

Om katten uträttar sina behov på andra platser än lådan i kan det bero på att:
- Lådan är felplacerad. Den står för långt bort och katten vågar helt enkelt inte gå till den.

- Lådan står på olämplig plats, katten får ej vara ifred när den uträttar sina behov.

- Lådan står nära matplatsen.


Åtgärder:

- Ställ lådan nära kattens favoritställe på en avskild plats. 
- Använd gärna en låda med huv men utan lucka (många katter tycker det är obehagligt att passera luckan).

- Stör aldrig katten när han/hon är i lådan.

- Flytta lådan eller matplatsen så att de står på så stort avstånd från varandra som möjligt.

Det kan också bero på att:
- Katten har ont i magen, har diarré eller urinvägsinfektion. När det gör ont när katten uträttar sina behov förknippas smärtan med lådan. Katten försöker sedan komma undan smärtan genom att gå på nya ställen. Vid urinvägsinfektion (som bl.a. kan orsakas av kristallbildning i urinblåsan beroende på olämpligt foder) är det vanligt att katten kissar små skvättar på många olika ställen.

Vilken åtgärd som vidtas beror på varför katten har ont. Idealiskt är naturligtvis en undersökning av veterinär men detta är oftast inte möjligt. Misstänker man urinvägsinfektion (katten skvätter och det är inte markering beroende på könsmogenhet, katten verkar ha ont när den kissar och kan ha blod i urinen) kan en välvillig veterinär skriva ut penicillin, Baytril eller Cynolox är bra. Byt till ett foder med låg magnesiumhalt (c:a 0,07%), veterinärer brukar sälja särskilda foder som motverkar kristallbildning (vanligast bland hankatter).

Diarré kan ha en rad orsaker. Följande är vanliga när det gäller förvildade katter som nyss tagits in:

 • Katten har mask. En katt som har mask får mindre motståndskraft mot sjukdomar och kan ej tillgodogöra sig näringen i maten.
  Åtgärd:
  - Avmaska katten. Eftersom det kan vara svårt att övervaka när katten äter är det bäst att välja ett maskmedel som bara behöver ges vid ett tillfälle. Maskmedel säljs på apoteket. OBS! Avmaska inte samtidigt som du behandlar mot ohyra.
 • Stress. En stressad katt har ofta diarré, det är också vanligt att katten fäller väldigt mycket vid stress. Stressen kommer att avta i takt med att katten blir tam.
  Åtgärd:
  - Det du kan göra för att minska stressen är att lämna katten ifred. Bäst är att helt enkelt inte låtsas om katten, som om du inte märker att han/hon är där. När katten får vara ifred dröjer det inte länge innan nyfikenheten tar över och stressen minskar. Tala tyst och gör inga häftiga rörelser i närheten av katten.
  - Det finns en spray som heter Feliway som också kan vara ett bra hjälpmedel vid stress. Sprayen innehåller feromoner av samma typ som de som katter utsöndrar när de är nöjda och gnider sitt huvud mot något. När en katt kommer till ett nytt ställe, markerar p.g.a. stress eller när okända katter introduceras för varandra kan Feliway underlätta.
  - Sätt inte in katten i ett helt tomt rum, katter blir väldigt stressade om de inte har någonstans att gömma sig. Se till att det finns lämpliga gömställen (tomma kartonger, klätterställning med bo).

 • Kyla eller Felaktig mat. Hemlösa katter fryser fruktansvärt under vintern. Detta orsakar diarré som går över när katten varit inne en tid.

  Undernäring och felaktig mat är en annan orsak till diarré. Folk som matar hemlösa katter ger ofta burkfoder eller felaktigt torrfoder, sådan mat innehåller inte den näring som katterna behöver. Burkfoder innehåller c:a 80% vatten och har närmast laxerande effekt, torrfoder inköpt i vanlig livsmedelsaffär innehåller mycket spannmål som katten ej kan bryta ner, det har också alldeles för hög magnesiumhalt och kan därför orsaka kristallbildning i urinen.

  Felaktig kost och även ett plötsligt byte av foder kan orsaka diarré och som följd av det får katten svårare att tillgodogöra sig den näring maten innehåller. Kattungar får lätt diarré av alltför kraftig mat.
  Åtgärd:
  - Katter mår bäst av att utfodras med ett av de torrfoder som säljs i djuraffärer eller hos veterinär. Dessa har en balanserad mineralhalt och innehåller högvärdigt protein som katten lätt kan tillgodogöra sig. Bra märken är Iams, Hills och Royal Canin.
  - Utfodra kattungar med speciellt foder som är anpassat för deras behov. Mycket små kattungar (upp till 5 veckor) behöver modersmjölksersättning för kattungar (OBS! ge inte vanlig modersmjölksersättning, den har helt annan sammansättning), apoteket eller djuraffärer bör ha sådan ersättning.
  - Vid diarré brukar Iams torrfoder vara bra. Flera tillverkare (t.ex. Hills och Specific) har även särskilda dietfoder som är lämpliga. Morotspuré för spädbarn (finns bland barnmaten i vanlig affär) blandad med 1 msk potatismjöl per burk brukar vara effektiv och de flesta katter äter detta (!). Kokt oxfärs lär också vara bra.
  - Har katten kraftig diarré är det lämpligt att endast ge vätska (Sempers vätskeersättning eller kokt vatten med lite honung/socker och salt i) under 12 timmar och därefter ge små portioner av lämpligt foder samt morotspuré med potatismjöl. Har katten diarré med lite blod i kan det bero på att slemhinnan i tarmen skadats. Den skyddas och läker snabbare om man blandar linfröslem med maten (morotspurén). Koka linfrön (med skal) i lite vatten, 1 msk linfrön till 1 dl vatten och låt sedan avkoket stå c:a en timme, därefter kan det slem som bildats sugas upp med en liten spruta eller pipett.
  - Kraftig diarré i kombination med kräkningar och ett dåligt allmäntillstånd kan vara symptom på allvarliga sjukdomar och veterinär måste då kontaktas.

 • Lådan töms inte tillräckligt ofta, fel kattsand eller flera katter som delar låda. Katter är väldigt renliga och går ogärna i en smutsig. låda. Vissa typer av kattsand blir snabbt ofräsch och luktar mycket. Om flera katter delar låda kan det hända att någon av dessa inte får/vågar gå i lådan p.g.a. de andras markeringar.
  Åtgärd:
  - Töm lådan morgon och kväll, fler gånger om katten har diarré eller om flera katter delar låda.
  - Använd klumbildande kattsand. Detta är fräschast eftersom man då vid tömning plockar bort kissklumparna också, sanden är alltså alltid ren. Viktigt att alltid ha c:a 8-10 cm högt med sand i lådan när man använder klumpbildande sand, annars blir det lera på bottnen.
  - I vissa fall är det nödvändigt att ha mer än en låda om flera katter hålls i samma utrymme.

 • Katten är rädd/stressad eller missnöjd och markerar som ett uttryck för detta. Det är inte ovanligt att någon enstaka "olycka" inträffar under de första dagarna efter att katten tagits in. Detta beror i stort sett alltid på rädsla och går över när katten lugnat sig. Orsaker till missnöje kan t.ex. vara att flera katter hålls tillsammans på allför liten yta eller att okastrerade katter hålls tillsammans med kastrerade (risken finns då att de kastrerade katterna blir mobbade).
  Åtgärd:
  - Om katten nyss tagits in, vänta ett par dagar och se om problemet kvarstår.
  - Undvik att hålla katter som tagits in från olika platser (och inte ska bo tillsammans i fortsättningen) tillsammans, det skapar onödig stress.
  - Håll inte kattmamma med ungar tillsammans med andra katter. Mamman behöver lugn och ro.
  - Spraya dagligen med Feliway (sprayas i "katthöjd" på dörrkarmar, möbler och vid fönstren).
  - Kastrera alla könsmogna katter i anslutning till infångandet. upp
Om rengöring

- Om katten uträttat sina behov på golvet; rengör med organiskt rengöringsmedel (t.ex. såpa) och därefter med tvättsprit. Djuraffärer säljer ett medel som heter PissOff som också är väldigt bra, det tar bort alla spår av kattkiss.
- Undvik medel som innehåller ammoniak eftersom katten kan förväxla detta med lukten av en annan katts markering. Medel med stark doft kan göra att katten markerar igen för att "täcka över" lukten.
- För att undvika att katten uträttar sina behov på en viss plats kan man utnyttja instinkten att inte kissa och äta på samma plats. Ställ fat eller annan behållare med torrfoder (gärna i behållare så att katten inte kan komma åt att äta upp fodret) på platsen. upp

Katt som jagar fagel

bottom