Omplacera som privatperson

Det finns mycket man ska tänka på när man omplacerar sin katt. Många gånger är det något av det svåraste man gör och man kan göra det av olika orsaker. Inget hem, känner man ofta, är bättre än sitt eget.

Hur hittar man ett hem?

Ett hem knackar inte ofta på dörren. Vi brukar tipsa om att kolla med vänner, vänners vänner, kollegor, barnens skola samt att lägga upp en annons på sin egen Facebook och be människor att dela… Där brukar det ofta finnas någon som letar efter en katt. Andra alternativ är Blocket, Kattjourens Facebooks sida och andra köp och sälj-sidor. Man kan såklart tänka sig att man kan lägga ut på Instagram, Twittra och använda andra sidor för att nå många.

I en annons får ni gärna ta inspiration från våra nödrop. Skriv vilka behov katten har, vilket hem ni letar efter, information om katten som är nödvändig för en adoptant att veta – ålder, kön, kastrerad, personlighet, fungerar med barn/hund/andra katter, inne/utekatt samt vilken stad katten befinner sig i. Glöm inte att lämna din mail eller/samt telefonnummer (beroende på hur du vill bli kontaktad). En riktigt fin bild på katten kan förändra en hel annons. En bild där katten tittar in i kameran, utan röda ögon och med bra skärpa är en säljande bild och en bild som ger potentiella hem. Sen är det bara att vänta och fortsätta be vänner och kollegor att sprida det vidare!

Hur gör Kattjouren?

Det första vi förmedlare på Kattjouren går på när vi letar hem är magkänslan. Hur är magkänslan när jag pratar med den här personen? Skulle den bli en bra familj till katten?

Sen frågar vi en del frågor – hur familjen ser ut, om man har barn, bor man på landet eller i stan, i hus eller lägenhet, har man tänkt ha katten inne eller ute, har man en stor väg i närheten som kan vara risk för kattens liv, har man balkong och tänker näta den!? Vi frågar även vad personen har för sysselsättning, om den haft katt eller djur tidigare och vad som hände med dem!? Vi frågar om det finns andra djur i hemmet nu och hur de fungerar med andra människor och djur?! Vidare ställer vi också frågan ”Om någon bli allergisk eller du träffar pojk-/flickvän som inte vill ha katt – vad tänker du händer med katten ?”

Kattjouren informerar också i samtal med adoptanter att två katter är det bästa för katternas mående (självklart kan man ha fler också men vi rekommenderar ändå att man inte har fler än sex (6) djur i sitt hem på grund av risken för smitta vid sjukdom). Vidare informerar vi om att se en adoption på sikt och i minst 20 år då en katt kan bli gammal. Samt att man om man tar emot en kattunge (och ibland äldre busiga katter), vet att man behöver skydda sladdar, ta bort växter, rengöringsmedel, vindruvor och andra farliga saker.

Det Kattjouren tycker är något av det viktigaste hos en adoptant är att man ser katten som sin FAMILJEMEDLEM.

Om magkänslan säger bra, hela vägen hit, då är detta ett bra hem till 99% av fallen. På Kattjouren har vi valt en extra säkerhetslina vilket innebär att vi också samtalar med en referens som personen får lämna.

Extra säkerhet och kontrakt

Om du nu kommit så här långt så finns det ännu ett extra säkerhetssteg som du kan ta. Lämna katten personligen i det nya hemma. Be att få se dig omkring och se det hur familjen bor och hur eventuella andra djur bor. Känns det inte bra, ta med dig katten hem. Sätt er annars ner i lugn och ro hemma hos den som adopterar din katt, ta betalt för katten, minst 500 kronor och skriv kontraktet som vi har här på hemsidan. Behåll det ena och lämna det andra. Medan ni grejar med detta så är säkert din katt på väg ut för att upptäcka sitt nya hem. Bestäm gärna att du ska få komma och hälsa på igen om en vecka eller två för att se hur katten har det – det är också en säkerhet för dig om du är orolig.

Vi på Kattjouren tycker det är superbra att du försöker omplacera din katt på egen hand och inte tänker lämna in katten för att avlivas eller släpper ut den i skogen för att klara sig själv – inget av alternativen är ett bra alternativ. Att du tar ansvar för din katt gör oss glada och vi hoppas att dessa tips ska hjälpa dig på vägen. Här nedan finns även ett kontrakt som vi utformat just för dig och din katt – så att ni kan känna er säkra vid en omplacering.

Nu återstår bara att önska all lycka till! Vi finns för råd om ni behöver oss på info@kattjouren.nu där vår administratör sitter och kan hjälpa dig. Märk gärna ditt mail med ”Privat omplacering”.

Ladda ned vårdnadsåtagandet nedan

Vårdnadsåtagande för privatpersoner.
(för detta behövs acrobat reader, finns att ladda hem här).

bottom